Friday, September 4, 2009

pada suatu hari..

kisah ini terjadi pada hari pertama umat islam berpuasa..
kira2 dua minggu yang lalu..
segerombolan mahasiswa n mahasiswi berkumpul untuk menyiapkan assingment..
walaupun kepenatan dan tak habes2 cerita pasal makan, kami tetap berusaha meng'astract' issue sebaik mungkin..
setelah habes berbincang,kami bereamai-ramai ke office rakan kami..
kawan yang dimaksudkan ialah kak ayu..
beliau seorg yg sangat penyayang,lemah lembut dan kelakar..
kami iaitu aku,najlaa n ida serta teruna pujaan ida, iliyas berpusu-pusu ke office kak ayu untuk men'top up kredit..
tujuaannya ialah utk membolehkan kami photostat buku..
dalam bergembira meng'photostat'..
sesuatu yang tidak di jangka telah berlaku..
seorang mamat 'foreigner' (cuba teka negara mane??) telah mencemarkan petang itu dengan memotong barisan..
nak photocopy kene que..tambah pulak buku kitorg bertimbun-timbun..
nak dijadikan cerita..mamat tu 'kerek' ngan sume orang dan termasuk dgn najlaa..
najlaa yang bersopan santun pun boley melenting dgn gaya aci redah mamat tu..
ade ke patut die tanya najlaa, "nak photocopy satu buku ke??"..
aisehh..tau la lu tak sabar,tapi toksah la nak kuruskan pahal pose orang lain..
sabar2..
bukan setakat itu saje..mamat tu telah menyebabkan perbalahan kecil berlaku disebabkan ketikpahaman bahasa dia..
orang dah cakap elok2 kalau nak photostat beratur,take turn..ni tidak,terus je potong line..
ada sorang akak ni die dah tunggu siket punye lame,mamat ni boley buat aci endah tak endah..
bila kitorg menegur die buat2 pekak..
lepas tu boley pulak nak berdebat dgn kitorg..
tapi wlpn kitorg dlm 3-4 org,die punya suara yg lagi kuat dari kitorg..ape kes la~
pastu,kawan mamat ni yang sikit cute dr mamat yg tak cute ni datang..
kawan dia pakai baju kebangsaan diorang..tu kot yg nampak cute sket..
mamat tu cakap dia dpt dgr suara kitorg from a distance..
tapi i rasa la kan,satu library pun dgr..
lupa pulak nak cite..
mamat ni marah kitorg bersungguh-sungguh bila kitorg suro die beratur(kurang sopan sungguh!)..
dah la marah ala2 macam jerit sikit..
sume org pun macam dah bengang sikit..
berbalik kpd kawan dia yg datang tu..
kitorg pun cerita la sebab musabab kitorg tegur kawan dia tapi kawan dia yang terlebey emo..
lepas tu,kawan dia pun ckp dlm bahasa diorg yg die potong que..
i tak paham la bahasa diorg tapi yang dgr pun 'que',''que'..
i assume la die marah mamat tu coz mamat tu potong que..
mamat tu pulak tetiba tukar kulit..
nak tau die cakap ape?? die kata mane dia tau die potong que..
hampesss..
yg kitorg dok tegur sepuluh kali n die marah2 tu ape kes..hadoi~
ni lah padahnya cakap dgn org tak paham bahasa..
buat kecoh2 je petang2 puasa tu..
last2,kitorg pun mcm guilty gak la wlpn xsalah pun,jadi nye teruna pujaan ida pun bersalam-salaman dgn mamat tu..
yang peliknya..mamat tu okey pulak lepas salam..

1 comment:

najlaa said...

hahaha...kan glamer skejap..mmh, mamat tu mmg kurg asam btol!
eyh, i nie brsopan santun ye??? muahahahaha..laaaaa..ye ke..isk.